Selvvanningskasser – en suveren hjelp både i hverdag og ferietid!
De fleste levende planter trenger jevn tilgang på vann. Når vi pynter og planter frodige blomster og planter rundt oss er det nettopp gjødsling og vanning som er hovedjobben for oss videre i vekstsesongen. Da er selvvanningskasser og -potter for mange en veldig god løsning!
Hvordan fungerer en selvvanningskasse?
Faglig sett utnytter dette systemet det vi kaller kapillarkreftene. Kapillarkreftene er årsaken til for eksempel at et tørkepapir trekker opp vann, eller det som er aktuelt for dette tema: at jord trekker vann oppover. Dette betyr at en selvvanningskasse er en kasse som har plass til et vann-lager i bunnen av kassa. Til forskjell fra kasser og potter som har hull i bunnen for at overskuddsvann skal dreneres ut av jorden og potten.
Det er nemlig en ting vi ikke ønsker; at plantene våre blir stående i jord som er full av vann. God jord kan vi enkelt si at har 1/3 del jord, 1/3 del luft og 1/3 del vann. Luft i jorden er viktig, og det er nettopp det en selvvanningspotte hjelper oss med; å tilføre passe mengder med vann nedenfra og opp til plantene i tillegg til at jorden også beholder luftigheten.
Nok fagprat. Nå forstår vi at selvvanningspotter og -kasser er til stor hjelp både for å sørge for nok vann – uten at det blir for mye – og nok vann uten at det blir for lite. Dette er jo til stor hjelp når du for eksempel skal på ferie og har brent deg på at vannehjelpen enten har glemt å vanne blomstene som lovet – eller at hel- eller halvdøde planter svømmer i illeluktende jord og potter med alt for mye vann når du kommer hjem fra ferie.
Hvordan ta i bruk en selvvanningskasse?
Når du har anskaffet deg en selvvanningskasse har du en kasse eller en potte som har et rom for vann nederst i kassen. Ofte vil det også være et rør eller en løsning for å få fylt vannrommet i kassen. I tillegg vil mange av kassene og pottene kunne ha en målerfunksjon som viser hvor mye vann som til en hver tid er i vannrommet; en slags målepinne eller i all enkelthet et dreneringshull som sørger for at alt vann over en viss mengede vil dreneres ut – nettopp for å unngå at det blir for mye vann i bunnen.
Vannrommet i selvvanningskassen er gjerne delt fysisk fra jorden over av et brett med hull eller noe annet fysisk sperre som skiller vann og jord. I enkelte tilfeller brukes en utskiftbar veke som føres fra vannet og opp til jorden – og som på den måten sørger for at vann ledes fra vannrommet og opp til jorden. Eller så er det fysiske skillebrettet utstyrt med nedsenkede tapper som blir stående i vannet i vannrommet – og når potten fylles med jord – vil disse tappene fylles med jord som i sin tur vil virke med vannførende funksjon fra vannrommet og oppover i jorden. Jorden leder selv vannet oppover. Andre fysiske lover som vi ikke skal gå inn på her, sørger for at det er nok vann og ikke for mye som ledes opp i jorden.
Til sist vil det ofte kunne være en god løsning å benytte leca-kuler i bunnen av slike selvvanningskasser og potter. For leca-kuler har i tillegg til sin drenerende funksjon også evnen til å suge opp vann – og dermed gi en bra dobbel virkning i en selvvanningskasse: nemlig å lede nok vann opp – og samtidig drenere vekk for mye vann og sørge for viktig lufting i bunnen av potten.
Problemet kan nemlig være at hvis selvvanningskassen står under åpen himmel vil større mengder regnvann kunne fylle jorden i kassa så full av jord at dreneringshull tetter seg og at jorden fylles opp med for mye vann. Da blir det etter hvert en illeluktende vann- og jordmasse i bunnen av kassen. Rådet vårt er derfor; bruk leca-kuler ved planting både i vanlige potter like så mye som i selvvanningskasser.
Hvilke planter kan du bruke og ikke i en selvvanningskasse?
Det er erfaringsvis nesten ingen begrensninger på hvilke planter man kan bruke i selvvanningskasser uten de vanlige forbeholdene; pass på at planter og potter er i størrelsesmessig forhold til hverandre slik at kassen eller potten i alle fall ikke blir for liten.
Et lite tips er i tillegg at grønnsaker og urter i stor grad vil trives i selvvanningskasser. Her vil de få jevn tilgang til vann – slik de trenger – uten å bli for våte. Da pleier grønnsaker og urter å bli lite samarbeidsvillige.
Ellers må man etterse at planter som trenger tørrere vekstvilkår eller har moderate behov for vann, for eksempel de fleste einer-typer, palmer, sukkulenter og tørkesterke sommerblomster eller stauder ikke blir stående i potter som fylles opp for mye med vann.
Motsatt er fordelen med selvvanningskasser selvsagt at planter som trenger jevn tilgang på vann i større grad nettopp sikres dette fordi vannbeholdningen er større – og det regulerer seg selv på en god måte uten av vi selv får gjort noe som gjør at det går galt.
Selvvanningskasser er med andre ord en super løsning for både den som vanligvis er litt for i ivrig til å vanne, den som vanligvis vanner litt for sjelden – eller for den som ønsker et ganske enkelt liv hvor vanning ikke er en bekymring, men en hyggelig affære.
Dekker en selvvanningspotte mitt behov?
Svaret på det vil langt på vei i de fleste tilfeller være et rungende ja! Det finnes et stort utvalg av størrelser, design, utforminger og funksjoner. Det er bare å sette i gang å finne dine favoritter!
Pass på å bruke blomsterjord av god kvalitet. Leca-kuler vil være til stor hjelp. Og glem ikke å tilføre gjødsel i jorden både ved planting og ut over i sesong. Det er himmelvid forskjell på planter som får passe med vann og gjødsel mot de plantene som ikke får det. God jord, jevn tilgang til vann og godt, egnet gjødsling utgjør den virkelig store forskjellen!
Blomsterkroken Hagesenter har lagt vekt på å ha et godt og bredt utvalg av selvvanningskasser og -potter slik at du skal få full glede av bekymringsløs planting og pynting på både balkong, terrasse og rundt omkring i hagen!
Spør om tips og råd – så hjelper vi deg!