Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Pynt opp til hverdag og fest

Tips og råd
Pynt opp til hverdag og fest

I mai har vi flere merkedager, hvor alt fra gravsteder til bord, kasser, potter og bed er klare for bugnende vårblomster og planter. Det er jo så hyggelig å pynte opp rundt oss nå som våren endelig har meldt sin ankomst. Vi går med forventninger til en sommer og forsommer fylt med festligheter, helligdager og ferie. Da hører blomster og planter med.

De gode minnene og assosiasjonene

Planter og blomster skaper liv og trivsel i alle sine farger og former. Studier viser at det føles mer «vennlig» og «inkluderende» der det er pent, ryddig og orden. Selv om det er forsket på, trenger man ikke være rakettforsker for å kjenne seg igjen i at det frembringes lykke og gode følelser når ting er på stell. Når man lar planter og blomster få plass skapes det egentrivsel, i tillegg signaliserer de åpenhet og et sympatisk velkommen til gjester så vel som naboer.
De gode følelsene og de positive assosiasjonene kommer av de gode minnene man kan ha tatt med seg fra en barndommens hage, eller fra da man var på sommerferie noen late dager et sted, på en fest, eller en høytidsdag som konfirmasjon, bryllup eller 17. mai. Kanskje erindrer man et besøk i parker eller andre naturskjønne omgivelser i inn- og utland. Å pynte opp i hager, på balkonger, kirkegårder og andre steder er kort og godt flotte ritualer som holder gode minner levende, samtidig som det skapes nye.

Ute og inne

Det er lurt å bruke planter som tåler det varierte været vi har på denne tiden av året, med varme dager og kjølige netter. Løkplanter som liljer og perleblomst, eller noen av de tidligblomstrende staudene og sommerblomstene som stemor, fiol og nellik er alle planter som er takknemlige i denne perioden. Det er ikke for tidlig å begynne å pynte med andre blomster og planter heller. Disse må gjerne stå ute på de varmeste dagene, men sørg for at de får husly om natten og på de kaldeste dagene. Hvis jorden har sluppet telen er det heller ingenting i veien for å plante prydbusker og hekk selv om det er tidlig på året. Det kan være godt for alt som er gjort, og for plantenes del er det supert å få begynne vekstsesongen på det stedet den skal vokse.

Om våren er det ofte både varmt og vindfullt, så glem ikke å vanne selv om det har regnet de siste dagene. Plantene trenger vann og næring for å komme i gang, og det er ikke alltid det kommer nok vann av seg selv. Husk å kjenne etter fukt godt nede i jorda og ikke bare på overflaten. Har du mulighet til å løfte krukken, er vekten den beste måten å kjenne om en potteplante har fått nok vann.

Et lite tips helt til slutt! Hvis det ikke er kommet blader på trær og busker, kan man skjære av noen greiner som man kan bruke til å dekorere i vaser eller på bord. Putt de i en vase sammen med en bunt fargerike tulipaner. Hvem vet – kanskje er disse tulipanene til og med egenproduserte og hentet fra egen hage?

Våre hagesentre florerer av vakre, velduftende blomster og planter. La deg inspirere og få nyttige råd. Kom innom oss for en hyggelig blomsterprat! Finn ditt nærmeste hagesenter her.

Artikkelforfatter: Fred Habberstad


Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn